Specyfika produktów mleczarskich sprawia, że wymagają one specjalnego traktowania w produkcji, transporcie, a także w samych gospodarstwach domowych. Opakowanie powinno zabezpieczać przed wpływem otoczenia zewnętrznego. Technologia produkcji wykorzystywana przez Stark zapewnia zarówno bezpieczeństwo produktu, jak i utrzymywanie jego świeżości, przez co pozwala redukować straty żywności.
Opakowania do lodów, podobnie jak w całej branży spożywczej, nie mogą wpływać na smak ani na zapach żywności, a także na jej strukturę oraz skład. Rozwiązania technologiczne stosowane przez Stark mają dużą rolę w utrzymywaniu zdatności produktu do spożycia.
O specyfice branży lodów decyduje także otwartość na nowatorskie rozwiązania produkcyjne, jakie może zaproponować Stark.
Opakowania dla pozostałych producentów z branży spożywczej również muszą spełniać podstawowe kryterium, jakim jest bezpieczeństwo produktu. Ważna jest szczelność, ale także ergonomiczny kształt, swoboda umieszczenia produktu wewnątrz opakowania i łatwość otwierania. Doskonała transparentność pozwala podkreślić walory rozmaitych produktów garmażeryjnych.